Moja studená vojna..

16. augusta 2010, missellie, na nočnom stolíku..

moja-studena-vojnaViem.. Dlho som do tejto rubriky nič nepridala.. Asi preto,že sa mi už nechce blogovať,alebo preto,že písať sem o knihe Tolstého Anna Karenina by už asi bolo dosť zbytočné.. :)) Lenže teraz som narazila na skvost.. A skvost súčasnej literatúry..

René Benda to spáchal. Čiastočne autobiografická kniha. Ale bez ohľadu na to, famózna.. Čítam ju jedným dychom,a kvôli nej mám prihorené hrnce.. 🙂 Ale.. stojí to za to.. !!!.. :)))

Celé to je o mladom chalanovi. Chalanovi,ako som ja sama. Síce je narodený asi 5rokov predomnou,ale je ako ja. Tiež nad všetkým príliš uvažoval. A to ho donútilo konať. Celý román sa vinie od jeho narodenia, cez všetky udalosti v jeho živote, vďaka ktorým musel urobiť to,čo urobil. Je to v čase komunizmu, kedy sa veľa vecí nemohlo. Najprv mu emigrovala krstná mama, neskôr aj otec. Nechal tu ženu a dvoch synov. Tá sa vydala – podľa jej ponímania dosť dobre a dosť prezieravo, aby decká tento krok svojho otca neniesli celý život. Vzala si tajného.. Tomáš – hlavný hrdina – sa s tým nevie a nemôže zmieriť. Jeho správanie ovplyvnuje všetko,čo sa naokolo deje. Napríklad smrť otca jeho najlepšieho kamaráta, ktorý sa obesí po vykonštruovanej kauze sprenevery peňazí. Tomáš je zvedavý mladý človek – stredoškolák. Výborný študent, ktorý túži dostať sa na západ. Aj preto si vybral ekonomickú školu, odbor Zahraničný obchod. Verí,že tá mu otvorí dvere na západ. A tak sa snaží. Každý ročník končí s vyznanemaním, je aktívny aj mimo štúdia. Organizuje školský časopis a dobrovoľne sa prihlási na zemepisnú brigádu. Tá mu otvorí oči. Po úspechoch doma, v ČSSR, je pozvaný na medzinárodné kolo do Luxemburska. Ale.. Nedostane doložku…

Tento krok spúšťa niečo nepredstaviteľné. Tomáš pochopí, že nič mu dvere na západ neotvorí.. V tejto krajine v tých časoch vôbec nič.. Rozhodne sa pomstiť tým,že prekazí akciu ŠtB proti disidentom. Spojí sa s Majkym a dohodnú plán. Ukradne otčimovi materiály z trezora a upozorňujú všetkých.. Až…

Až narazí na volavku. Pán má na návšteve muža, ktorý šefuje jeho otčimovi. Tomášovi je jasné, že ho spoznal. Preto mu neostáva iné,ako dostať sa do Maďarska, a odtiaľ preč.. na Západ..

Tu príbeh vôbec nekončí.. Ale nechcem vám to tu rozpisovať celé.. Pretože mať túto knihu v rukách je neopísateľný zážitok.. Ja mám teda pocit, ako keby som to bola ja, kto utekal z CSSR na Západ.. A nie Tomáš Neckker, ktorému sa to podarilo,ale….

Prečítajte si.. :))